úterý 20. května 2014


          EXKURZE LIDICE A BUŠTĚHRAD           
6. května 2014 byla naší školou uspořádána historicko-literární exkurze do Lidic a Buštěhradu, díky níž se žáci dozvěděli fakta o naší nedávné minulosti. V Lidické galerii a posléze i tamějším muzeu jsme měli možnost poslechnout si přednášku o historicky důležitém roce 1942, během něhož byla lidická obec vypálena a srovnána se zemí, což byla ze strany hitlerovského Německa msta za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Díky moderní technice jsme rovněž zhlédli dobová videa, která pořídili sami nacisté, poslechli jsme si vzpomínky přeživších pamětníků a prohlédli jsme si dochované autentické předměty. Paní průvodkyně nás pak vzala přímo na pietní území, kde jsme se dozvěděli další důležité informace, týkající se lidické tragédie. Zvláště dojatí jsme byli z osudů dvaaosmdesáti lidických dětí, které byly usmrceny výfukovými plyny. Jejich památku připomíná sousoší z bronzu, jež je dílem akademické sochařky Marie Uchytilové.
Po obědě jsme se přesunuli do Buštěhradu, obce těsně sousedící s Lidicemi, abychom navštívili muzeum Oty Pavla, významného českého spisovatele šedesátých a počátku sedmdesátých let. Žáci byli upozorněni na to, že i jeho rodina byla postižena nacistickou politikou antisemitizmu, neboť oba bratři i jejich otec (všichni židovského původu) skončili v koncentračních táborech. Vedle toho však byl při prohlídce kladen důraz na Otu Pavla – literáta. Proto jsme se seznámili s jeho uměleckou tvorbou, a to jak ze sportovního prostředí (Dukla mezi mrakodrapy, Plná bedna šampaňského...), tak vzpomínkového charakteru (Smrt krásných srnců, Jak jsem potkal ryby). Využili jsme také možnosti vidět unikátní dokumenty, fotografie či různé předměty ze spisovatelova života (psací stroj, rybářské pruty atd.).
     Všichni si uvědomili, a to zejména pobytem v Lidicích, že nacistické zločiny byly zvěrstvem nejvyššího formátu, a tím definitivně pochopili význam tvrzení dějezpytců, že kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat. Lze se domnívat, že akce tohoto typu, uskuteční-li se v budoucnosti, budou žáky opět pozitivně kvitovány, neboť se právě tato exkurze jednoznačně setkala s kladným ohlasem.

Mgr. Tomáš Urban
Fotografie: Tomáš Němeček