čtvrtek 30. října 2014

Čtvrtek, 30.10.2014
Studentská mobilita v rámci projektu Comenius Reise durch Zeit und Raum
V rámci programu LLP Comenius Partnerství škol se od 8.10. do 14.10.2014 uskutečnilo další setkání projektové skupiny Soukromé hotelové školy Bukaschool s.r.o., tentokrát v zastoupení dívek Dominiky Borůvkové, Lucie Tomanové, Kateřiny Kazilovské a Veroniky Krahulcové.
Jednalo se o třetí z pěti projektových setkání se zástupci partnerských škol z Německa, Polska, Turecka a Řecka.
Cílem mobility byla tentokrát škola IMBK lisesi v Besikdüzu (oblast Trabzon). Besikdüzü je město na pobřeží Černého moře a leží asi 50 km západně od Trabzonu. Škoda se nachází nedaleko od pláže a tvoří ji komplex několika školních budov, domov mládeže, jídelna, hřiště, kantýna, sportovní hala, park atd.
            Žákyně byly ubytované v rodinách tureckých žáků partnerských škol, kteří zároveň spolupracovali na projektu a účastnili se projektových aktivit. Dvě děvčata přímo v Besikdüzü, dvě v Trabzonu. Učitelům bylo zajištěno ubytování v chatkách v areálu místního (v této době už zavřeného) aquaparku. Snídaně a večeře žákům zajišťovala hostitelská rodina, zároveň tu měli ubytovaní žáci k dispozici vše, jakoby byli doma.
            Partnerská škola IMBK Besikduzu lisesi přiravila v rámci projektu nejrozmanitější aktivity podporující cíl a účel projektu. Naši studenti se tak účastnili kurzu turečtiny              v partnerské škole, projektových prezentací k tématům projektu, učili se tradiční turecké tance, participovali na prohlídkách, exkurzích a uvítacích mítincích v místních organizacích, muzeích a kostelech, ochutnali místní speciality a poznávali místní zvyky a kulturu.
Součástí programu byly památky v Besikdüzu, blízkém Akcabatu, Trabzonu, klášter Sumela. Nad rámec programu jsme navštívili řeckou vesnici Iskenderli. V rámci programu jsme tedy měli možnost shlédnout památky a muzea seznamující s kulturou, historií, náboženstvím, architekturou a tradicemi Turecka. Ve volném čase, kterého moc nezbývalo, poznávali žáci místní způsob života. Závěrem zorganizovala partnerská instituce pro všechny účastníky rozlučkovou oslavu s ochutnávkami místního jídla, které žáci přinesli z domova.
Nedílnou součástí programu byla projektová práce při zkoušce a přípravě pravidel hry v tuto chvíli nazývané Europoly. Jedná se o vědomostní hru, která obsahuje otázky týkající se míst a památek navštívených v rámci mobilit, 30 jednoduchých a 30 složitých. Součástí herního plánu jsou pole zvaná „battle field“ a „katastrofa“, které slouží k oživení hry nebo jako trestní políčka, při kterých hráč ztrácí za správné odpovědi nabyté dílky puzzle, ze kterých musí sestavit obrázek.
Dívky se aktivně účastnily diskuzí, zejména potom Dominika Borůvková, a reprezentovaly český tým při zkoušce hry. Celkově můžeme říct, že tento meeting byl velmi přínosný po stránce skupinové dynamiky – vyskytnuvší se diskuzní problém byl vyřešen a ve výsledku vznikly zajímavé názory a upřímné skupinové vztahy.
Další setkání je pro český tým výzvou, neboť bude zodpovědný za zpracování zprávy ze setkání a otázek týkajících se Německa. Tato schůzka je naplánovaná v Regensburgu na 6. -14.10.2014.
                                                                                                       











Mgr. Šárka Váchová