čtvrtek 2. dubna 2015

Studentská mobilita v rámci projektu Comenius Reise durch Zeit und Raum

Čtvrtek 2.4.2015

Studentská mobilita v rámci projektu Comenius Reise durch Zeit und Raum

V rámci projektu LLP Comenius Partnerství škol se od 14.3. do 21.3.2015 uskutečnilo další projektové setkání, kterého se zúčastnilo pět studentů Soukromé hotelové školy Bukaschool s.r.o. Tohoto setkání se zúčastnili zástupci všech partnerských škol z Německa, Polska, Turecka a Řecka.
Této mobilitě předcházely prezentace předchozích mobilit ve škole a následně pravidelné projektové schůzky, jejichž cílem bylo nejen doladit detaily hry a organizačně zajistit mobilitu do Polska, ale také seznámit účastníky mobility
s vědomostními otázkami, které hra obsahuje. Odpovědi na tyto otázky se studenti důkladně učili a během schůzek pečlivě připravovali a kompletovali otázky a obrázky, které jsou nedílnou součástí hry a kontrolovali, aby bylo vše v pořádku připraveno.
Cílem mobility bylo polské městečko Wolczyn a tamní škola Gimnazjalno-licealny zespól szkól w Wolczynie. První dva dny byli studenti i učitelé ubytováni v Krakově a třetí den, po přesunu do Wolczyně, studenti bydleli v polských rodinách a učitelé byli ubytováni v nedalekém městě Kluczbork. Všichni studenti byli s ubytováním v hostitelských rodinách velice spokojeni.
Partnerská škola připravila bohatý program a spoustu aktivit. První dva dny jsme strávili v Krakově, kde jsme si prohlédli město, jeho nejvýznamnější památky a navštívili muzeum Oskara Shindlera (Fabryka emalia Oskara Schindlera) a Historické muzeum a také jeli do nedalekého solného dolu Wieliczka, kde pro nás byla připravena prohlídka s průvodcem.
Třetí den jsme byli pozváni do partnerské školy a byli přivítáni paní ředitelkou.
Ve školní aule nás uvítali i studenti této školy, kteří měli připravenou prezentaci  z fotek všech předešlých setkání a hudební vystoupení. Poté jsme se přesunuli
do jedné z učeben, kde jsme pracovali na projektu a kompletovali hru nazvanou Eurocompoly a všechny její doplňky- hrací plochu, hrací figurky, karty s otázkami a ruletu. Jedná se o vědomostní hru, která obsahuje otázky týkající se míst a památek navštívených v rámci mobilit, 30 jednoduchých a 30 složitých. Součástí herního plánu jsou pole zvaná „battle field“ a „katastrofa“, které slouží k oživení hry nebo jako trestní políčka, při kterých hráč ztrácí za správné odpovědi nabyté dílky puzzle, ze kterých musí sestavit obrázek. Všichni studenti byli skvěle připraveni a
bez problémů odpovídali na všechny otázky. Z každé skupiny studentů (rozděleno podle států) vzešel vítěz, který postoupil do čtvrtečního finálového kola. Z naší skupiny to byla Tereza Paterová.
Čtvrtý den jsme z Wolczyně vyrazili na výlet do  80 kilometrů vzdálené Wroclawi, kde jsme strávili celý den a prošli centrum města – tzv. Dominsel, gotickou radnici a její muzeum.
Pátý den jsme byli pozváni starostou města Wolczyn na radnici a mohli shlédnout prezentaci o tomto městečku, která nám prozradila i něco z jeho historie. Poté jsme se přesunuli do školy, kde proběhla finálová hra Eurocompoly. Hrálo se s otázkami týkajícími se pobytu v Německu, která byly vytvořeny naší skupinou.  Vítězkou se stala studentka z Turecka, na druhém místě skončila naše studentka (Tereza Paterová) a na třetím místě studentka z Německa. Tento den byl ukončen předáváním certifikátům vítězům,a diskotékou ve škole. 
Dopoledne posledního dne strávili studenti s hostitelskou rodinou a odpoledne jsme navšívili rytířský hrad v nedaleké Byczyně, kde jsme si po prohlídce mohli vyzkoušet například hod nožem,střelbu z luku a psaní inkoustem a perem.
Setkání ve Wolczyni předcházely pravidelné projektové schůzky, které připravovaly žáky na setkání obsahově, programově i jazykově. Po příjezdu bude následovat vytvoření nové projektové prezentace, nástěnky a článku do školních novin.

Poslední projektové setkání proběhne pravděpodobně na konci června a zúčastní se ho vždy jeden učitel a jeden student z každé partnerské školy. Místo konání bude upřesněno.

Radka Skočdopolová