úterý 16. dubna 2013


VYJÁDŘENÍ učitelů odborných GASTRONOMICKÝCH předmětů
Soukromé hotelové školy Bukaschool s.r.o. Most k pořadu internetové televize STREAM.CZ  „Peklo na talíři: Proč kuchaři neumí vařit

Mostě dne 15. dubna 2013

            Velmi zdařile připravovaný internetový pořad šéfa Pražského kulinářského institutu (PRAKUL) Romana Vaňka se minulý týden (10. dubna 2013) věnoval úrovni českého gastronomického školství. Jelikož se nás, učitelů odborného předmětu Technologie přípravy pokrmů na Soukromé hotelové škole Bukaschool s.r.o. v Mostě, řešená problematika úzce týká a jelikož v pořadu zazněly podnětné připomínky, přimělo nás to na spot reagovat.
            Roman Vaněk a host Pekla na talíři prestižní šéfkuchař Jiří Roith se dosti nevybíravě vyjádřili k učebnicím, podle nichž se vyučují gastronomické předměty na středních odborných učilištích a hotelových školách (Technologie přípravy pokrmů od nakladatelství Fortuna, Receptury teplých pokrmů od nakladatelství R plus). Uvedené učebnice patří dozajista k ucelenému studijnímu materiálu a jsou oporou jak žáků, tak učitelů během výuky. Roman Vaněk uvádí z Receptur teplých pokrmů příklady receptů, které jsou pro moderní a invenční výuku zcela nevhodné (např. ony kritizované boloňské špagety). My odborníci mu dáváme zcela za pravdu. Je však potřeba připomenout, že Receptury teplých pokrmů obsahují více než pět set receptů, z nichž bezmála polovina je pro výuku zcela vyhovujících.
            Z pořadu – až na spásnou pochvalu části škol v závěru – vyplývá, že české gastronomické školství je na dně. To se ovšem nezakládá na pravdě. Špičkové školy v České republice inovují praktickou výuku vlastními výukovými materiály a především zahraničními stážemi v luxusních hotelech Evropy. Je tomu tak i na SHŠ Bukaschool s.r.o. v Mostě. Škola nabízí žákům nadstandardní vzdělávání nejen v oblasti gastronomie. Pedagogický tým výukovou činností překlenuje hlubokou propast mezi českou kuchyní zatíženou neblahou socialistickou minulostí na jedné straně a západní gastronomií, kterou oba protagonisté v pořadu vyzdvihují, na straně druhé, a zprostředkovává tak žákům během výuky aktuální trendy oboru. Je tedy scestné se obecně domnívat, že se v českých školách kuchaři učí vařit jen z polotovarů různých výrobců, že školy „zamrzly“ na hovězí polévce s lančmítem, nebo že žáci vykonávají praxi jen v obchodních řetězcích…
            Jsme si vědomi toho, že pořad Peklo na talíři má populární formou poukazovat na nešvary v pohostinství. Avšak přílišná generalizace (jako v případě dílu o školství) podle našeho názoru danou problematiku spíše démonizuje a nesnaží se hledat východiska ke zlepšení stavu věci.
            My, učitelé odborných gastronomických předmětů, jsme připraveni a svou prací s nadějnými a šikovnými žáky dostatečně motivováni k tomu, abychom se zúčastnili konstruktivní diskuse vedoucí k zaplnění prázdného místa ve vzdělávání – vytvoření moderních oborových výukových materiálů, podle kterých by se inspirovaly i školy, jež zatím nenacházejí odvahu pustit se do nových zkušeností.
            Věříme, že podobné tužby sdílí rovněž přední osobnosti české gastronomie, vzdělávací instituce i ministerstvo školství.

            Za tým odborníků SHŠ Bukaschool s.r.o. Most

Ing. Roman Sejval
vedoucí odborných předmětů
Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o. Most
člen představenstva AKC ČR
člen Bidvest gastro team
člen expertního teamu Chef club

Odkaz na pořad: