VYJÁDŘENÍ
učitelů odborných GASTRONOMICKÝCH předmětů
Soukromé
hotelové školy Bukaschool s.r.o. Most k pořadu internetové televize
STREAM.CZ „Peklo na talíři: Proč kuchaři
neumí vařit“
V Mostě
dne 15. dubna 2013
Velmi zdařile připravovaný
internetový pořad šéfa Pražského kulinářského institutu (PRAKUL) Romana Vaňka
se minulý týden (10. dubna 2013) věnoval úrovni českého gastronomického
školství. Jelikož se nás, učitelů odborného předmětu Technologie přípravy
pokrmů na Soukromé hotelové škole Bukaschool s.r.o. v Mostě, řešená
problematika úzce týká a jelikož v pořadu zazněly podnětné připomínky, přimělo
nás to na spot reagovat.
Roman Vaněk a host Pekla na talíři prestižní šéfkuchař Jiří
Roith se dosti nevybíravě vyjádřili k učebnicím, podle nichž se vyučují
gastronomické předměty na středních odborných učilištích a hotelových školách (Technologie přípravy pokrmů od nakladatelství
Fortuna, Receptury teplých pokrmů od
nakladatelství R plus). Uvedené učebnice patří dozajista k ucelenému
studijnímu materiálu a jsou oporou jak žáků, tak učitelů během výuky. Roman
Vaněk uvádí z Receptur teplých
pokrmů příklady receptů, které jsou pro moderní a invenční výuku zcela
nevhodné (např. ony kritizované boloňské špagety). My odborníci mu dáváme zcela
za pravdu. Je však potřeba připomenout, že Receptury
teplých pokrmů obsahují více než pět set receptů, z nichž bezmála
polovina je pro výuku zcela vyhovujících.
Z pořadu – až na spásnou pochvalu
části škol v závěru – vyplývá, že české gastronomické školství je na dně.
To se ovšem nezakládá na pravdě. Špičkové školy v České republice inovují
praktickou výuku vlastními výukovými materiály a především zahraničními stážemi
v luxusních hotelech Evropy. Je tomu tak i na SHŠ Bukaschool s.r.o.
v Mostě. Škola nabízí žákům nadstandardní vzdělávání nejen v oblasti
gastronomie. Pedagogický tým výukovou činností překlenuje hlubokou propast mezi
českou kuchyní zatíženou neblahou socialistickou minulostí na jedné straně a
západní gastronomií, kterou oba protagonisté v pořadu vyzdvihují, na
straně druhé, a zprostředkovává tak žákům během výuky aktuální trendy oboru. Je
tedy scestné se obecně domnívat, že se v českých školách kuchaři učí vařit
jen z polotovarů různých výrobců, že školy „zamrzly“ na hovězí polévce
s lančmítem, nebo že žáci vykonávají praxi jen v obchodních řetězcích…
Jsme si vědomi toho, že pořad Peklo na talíři má populární formou poukazovat
na nešvary v pohostinství. Avšak přílišná generalizace (jako v případě
dílu o školství) podle našeho názoru danou problematiku spíše démonizuje a
nesnaží se hledat východiska ke zlepšení stavu věci.
My, učitelé odborných
gastronomických předmětů, jsme připraveni a svou prací s nadějnými a
šikovnými žáky dostatečně motivováni k tomu, abychom se zúčastnili
konstruktivní diskuse vedoucí k zaplnění prázdného místa ve vzdělávání –
vytvoření moderních oborových výukových materiálů, podle kterých by se inspirovaly
i školy, jež zatím nenacházejí odvahu pustit se do nových zkušeností.
Věříme, že podobné tužby sdílí
rovněž přední osobnosti české gastronomie, vzdělávací instituce i ministerstvo
školství.
Za tým odborníků SHŠ Bukaschool
s.r.o. Most
Ing. Roman Sejval
vedoucí odborných předmětů
Soukromá hotelová škola Bukaschool
s.r.o. Most
člen
představenstva AKC ČR
člen
Bidvest gastro team
člen
expertního teamu Chef club
Odkaz na pořad: